Bronbeek, 28 februari 2019. De jaarlijkse herdenking van de "Slag in de Javazee" met kranslegging vond vandaag met een vertegenwoordiging van de Tamboer en Pijpers van het Korps Mariniers. Voorafgaand aan de herdenking ging dr. W.G.J. Remmelink uitgebreid in op de zeeslag en schetste m.b.v. kaarten in detail het operationele verloop en de diverse scheepsbewegingen. Het betrof een uitwerking van zijn eerdere publicatie op basis van Japans bronnenmateriaal uit de Senshi Sosho- reeks.

bronbeek2019

ThaiAmbPres2019The Corts Foundation heeft op 13 februari jl. haar laatste publicatie genaamd "De diplomatieke correspondentie tussen het Koninkrijk van Siam en het Kasteel van Batavia tijdens de 17e en 18e eeuw' (vertaald naar de Thaise taal) aangeboden aan de Ambassadeur van het Koninkrijk van Thailand Mevrouw Eksiri Pintaruchi.

We zijn onze partners van de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok veel dank verschuldigd: Mevr. Prof. dr. Bhawan Ruangsilp, dr. Dhiravat Na Pombejra PhD en Mevr. Joyce Sutthiman Limpanusorn.

Door originele Nederlandstalige correspondentie te vertalen in het Engels, Indonesisch en nu ook in het Thais wordt deze unieke correspondentie meer toegankelijk voor historici wereldwijd, en in het bijzonder nu ook in Thailand.

(foto v.l.n.r. Mevrouw Eksiri Pintaruchi, Dhr. Egbert Jacobs voorzitter TCF, Dhr. Joan Snellen van Vollenhoven secretaris TCF)

Download de publicate hier >>

Het bestuur van The Corts Foundation is vereerd, dat Stone & Stone haar “Editor's Choice Award for books of 2018” heeft toegekend aan onze laatste Senshi Sōsho- publicatie vol. 26 “ The Operations of the Navy in the Dutch East Indies and the Bay of Bengal”. (zie http://books.stonebooks.com/book/1019885/).

Stone & Stone gaf de volgende aanbeveling:
“This English translation of volume 26 of the Japanese Senshi Sōsho series stands out as one of the most important WWII publications of the year. It's difficult to conceive how anyone can understand these operations from the IJN perspective without utilizing this work.”

StoneAwardSS26

“Stone & Stone Second World War Books” (http://stonebooks.com), gevestigd in Californië, koopt noch verkoopt boeken. Hun primaire doel is om lezers, onderzoekers, verzamelaars, veteranen en hobbyisten bij te staan in het vinden van de boeken, die zij wensen. Daarbij faciliteren zij uitgevers en boekhandelaren bij het verkopen van hun publicaties. Zij presenteren een website, die er op gericht is om elke dag vers nieuws aan te bieden over aan de Tweede Wereldoorlog gerelateerde boeken, uitgevers, boekhandelaren en auteurs. Zij dragen tevens zorg voor een uitgebreide verzameling van beschouwingen over boeken, historische essays, een online Tweede Wereldoorlog- database van gevechtshandelingen, en een “Trivia Challenge” en een uitgebreide “Oorlogsdagboek” over de Tweede Wereldoorlog. De website werd ontwikkeld in 1995 en beschikt over 40.000 webpagina’s met informatie.

The Corts Foundation staat deze maand extra in de belangstelling op de website van het Maritiem Portal. We zijn verkozen tot deelnemer van de maand december en daar zijn we trots op. Het Maritiem Portal is een initiatief van het HuijgensING, ons nationale instituut voor de vaderlandse geschiedenis en de instelling die bezig is om allerlei historische bronnen te verzamelen en toegankelijk te maken.

MarPortaal

Het Maritiem Portal is zeker ook een samenwerkingsverband tussen een groot aantal instituten, onderzoekers en verenigingen op het gebied van de maritieme geschiedenis en erfgoed. The Corts Foundation is ook deelnemer en probeert hierbij o.a. de gescande VOC-archieven in het DASA project en de publicatie van Senshi Sosho over de slag in de Javazee onder de aandacht te brengen. Op 23 november jl. was er een symposium van het Maritiem Portaal in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam waar Joan Snellen van Vollenhoven en Marco Roling van The Corts Foundation bij aanwezig waren. Naast divere presentaties werd hier onder andere een interessante demo gegeven van de mogelijkheden tot het koppelen van maritieme data bronnen. Deze demo is nog steeds online beschikbaar en kan zelfs worden aangepast om te zien wat het effect is van het koppelen van data uit verschillende bestanden van verschillende musea. The Corts Foundation blijft het Maritiem Portal steunen en we volgen met belangstelling de ontwikkelingen in deze samenwerking.